Juli 2022

Samen met Trinity hebben we afgelopen tijd onder andere 2 optredens georganiseerd. Het eerste optreden was op het AZC in Dronten. Het tweede op een cruise schip van de Holland Amerika lijn in Rotterdam. Wij vroegen zanger Elbert van de band Trinity om een verslag te schrijven:

“We speelden in Asielzoekerscentrum Dronten voor zo’n 100 mannen, vrouwen en kinderen overal vandaan. Het was prachtig om te zien hoe mensen even uit hun sores werden opgetild. Na ons optreden was er genoeg tijd om te jammen. Een groep jonge mannen uit Syrie kwam aanzetten met Darabuka’s en een Sas en al gauw dansten we allemaal mee. Verder was er een jong meisje dat prachtig zong en zelfs een iemand die “my heart will go on” inzette op gitaar waarop we allemaal invielen op onze instrumenten. Er waren cakes gebakken door een Turkse vrouw en bij de bar was er koffie, thee en ranja. Al met al een indrukwekkende ervaring. Alleen al even voelen en zien waar mensen wonen en hoezeer hun leven in de wachtstand staat was verrijkend. In gesprek met begeleiders en asielzoekers werden we weer een slagje wereldwijzer samen.

Het volgende optreden was op een cruise schip. Je zou zeggen: wat doen jullie voor de stichting op een cruise schip? Nou, daar werden 1000 Ukrainers opgevangen door het Leger des Heils namens gemeente Rotterdam en de Holland Amerika Lijn. Alleen al om alle apparatuur en instrumenten aan boord te krijgen was een hele heisa. Maar wat bleek: er is een prachtig groot theater aan boord. Daar speelden we voor een zaal vol moeders, kinderen, jongeren en enkele vaders. Je teksten gaan dan ineens anders klinken en liedjes komen anders binnen kan ik je verzekeren. Ondanks de grote taal barrière hadden we een goede tijd samen. Muziek tilt mensen op uit hun beslommeringen en verbindt hoe dan ook. Na ons optreden was de vloer voor de mensen uit de zaal. Spontaan kwam er een koortje zingen onder leiding van een erg goede zangeres. Later bleek zij onlangs haar man verloren te hebben. Hartverscheurend om dan de strijdliederen te horen die de kinderen zongen en de zaal oppakte. Leger des Heils, bedankt voor de uitnodiging! Slava Ukraina!”

Mooi om te lezen hoe de band Trinity weer verbind en samenbrengt. Van een mede organisator (medewerker bij het COA) ontvingen wij nog het volgende bericht:

“Tijdens de lunch vroeg één van jullie hoe ik het zo lang vol hield bij het COA. Er komen toch vaak verschrikkelijke verhalen naar boven.
Aan de ervaringen die de mensen hebben opgedaan kan ik niets veranderen. Wat ik wel kan doen is om hen nieuwe positieve ervaringen in Nederland en met Nederlanders op te laten doen in de tijd dat ze opvang krijgen op AZC Dronten. Door een optreden en jamsessie van Trinity. Een moment van ontspanning, gezelligheid en samen-zijn. Een moment waarop men met plezier terugkijkt en hierdoor positiever naar de toekomst. Jullie hebben hier een bijdrage mogen leveren aangezien alle reacties zeer positief waren. Bedankt hiervoor en hopelijk tot een volgende keer”.